 |
A probiotikumok szerepe a lovak életében |
 |
Bár a lovasok világában sok ember ismeri a probiotikum kifejezést, talán még nem mérte fel mindenki annak a jelentőségét, hogy milyen szerepet játszanak ezek a hasznos szervezetek a lovaik életében. A probiotikumok erősítik a lovak immunrendszerét, megelőzik a hasmenést és segíthetnek elkerülni a fekélyes megbetegedéseket. A probiotikumok elősegítik az emésztést, védenek a veszélyes baktériumok ellen mint pl. a Salmonella és csökkentik a gázképződést.
A Jó, a Rossz és a Közömbös |
Az emberek általában negatív érzelmeket táplálnak a baktériumok iránt, a valóságban azonban – szerepüket tekintve – léteznek „jó” és „rossz” valamint közömbös hatású baktériumok. A lovak számára mindezek egyensúlyi állapota a fontos, Ha a közömbös és a káros baktériumok száma nem változik, a gasztrointesztinális rendszer stabilitása nem változik, a ló egészséges marad. Azonban ha az érzékeny egyensúly felborul, a tápanyagokat nem tudja megemészteni, nem szívódnak fel a tápanyagok. Ez a szőrzet és a bőr betegségeivel allergiával, lassú pata növekedéssel, láb fájdalommal, súlycsökkenéssel, időszakos hasmenéssel járó tünetekben nyilvánul meg.
Az emésztőrendszerben található hasznos baktériumok biztosítják az egészséges bélflóra egyensúlyát és ezáltal fenntartják az egészséget, ezért fontos megérteni a szerepüket amit a lovak emésztőrendszerében betöltenek.
 |
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
|
|
Végbélnyílás
Végbél
Vakbél alapja
Vékonybél
Vese
Máj
Rekeszizom
Nyelőcső
Vastagbél
Vakbél
Vastagbél leszálló ága |
Amikor a ló elkezdi rágni a takarmányt, a szájába emésztőnedvek ömlenek a fültőmirigy és a nyelv alatti mirigyből , majd a falat a garatba ill. a nyelőcsőbe jut, és ily módon megkezdődik hozzávetőlegesen 30 méter hosszú „utazása” az emésztőrendszerben. A takarmány a továbbiakban a gyomorban keveredik össze az emésztőnedvekkel, ahol az emésztőenzimek megkezdik a takarmány bontását .Habár a lovak gyomra viszonylagosan kicsi, feladata, hogy megkezdődjön a táplálóanyagok feltárása gyomorsavak és emésztőenzimek segítségével. A gyomorban csak nagyon kis mértékű felszívódás történik. Az oldható szénhidrátok az ásványi anyagokkal, zsírokkal és fehérjékkel a vékonybélben felszívódnak. Az oldhatatlan szénhidrátok, amelyek nem könnyen emészthetők, a vakbélbe kerülnek, mielőtt a vastagbélbe továbbítódnak. A vakbélben élő különféle mikroorganizmusok a megmaradt tápanyagokat felszívható illó zsírsavakra bontják, amelyeket a ló a továbbiakban energiatermelésre használ fel .A ló vastagbelében ( elsősorban a remesebélben ) mikrobiális rostemésztés zajlik. A szénhidrátok 30 %-a a vastagbélben mikrobiális fermentáció útján bomlik le, illózsírsavak keletkeznek. A takarmányfehérjék vastagbélbe jutó hányadából baktériumfehérjék keletkeznek, melyeket a ló részben hasznosít. A vastagbélben jelentős mértékű mikrobiális fermentáció történik, ahol a mikroflóra mennyisége 5-7 *109 / gramm nagyságrendű. ( Bacterioides, Streptococcus, Lactobacillus). A sportlovaknak jelentős megterhelést okoz a napi edzés. A komoly fizikai megterhelés, a fokozott tápanyagbevitel olyan stressz, ami kihat a bélflórára is. A belek és az ott élő bélflóra egy olyan egyensúlyi állapotban vannak, melyet külső hatások könnyen felboríthatnak. Az egyensúly megbomlása betegségekhez vezet, melynek következtében csökken az ellenállóképesség, a teljesítmény. Ha az intesztinális bélflóra nem elég erős, a takarmány egy része emésztés nélkül halad át az emésztőtraktuson, ami kólikát, felfúvódást, savós patairha-gyulladást, takarmány eredetű allergiás állapotot okozhat.
Kiegyensúlyozatlanság – felborult arányok. |
Néhány a leggyakoribb okok közül, melyek a lovaknál emésztési problémákat okozhatnak:
▪ hirtelen takarmányváltás, időjárás változás, utazás, verseny
▪ parazitás, vírusos fertőzés
▪ gyógyszerezés, vakcinázás, antibiotikumok
▪ vemhesség
▪ szülés
▪ elválasztás
Az emésztési zavarok másik gyakori oka a keményítő vagy cukor túletetése. A dús tavaszi fű legeltetése vagy a túlzott cukor etetés felboríthatja a bélflóra egyensúlyát. Sajnos a bélflóra egyensúlya sokkal gyorsabban felborul, mint ahogy helyreállítható. A tünetek nem látszanak azonnal, a hasznos bélbaktériumok kiürülnek vagy elpusztulnak és a béltraktus pH-ja jelentősen változik. Ezért bölcs dolog csökkenteni a stresszt ha lehetséges és probiotikumokkal támogatni az állatok bélflóráját a rizikós időszakokban. Jó módszer a probitikumok folyamatos etetése megelőző, preventív kezelésként, így elkerülhetők vagy legalább csökkenthetők az esetleges megbetegedések tünetei.
A fentiekből következik hogy milyen nagy a jelentősége a megelőzésnek, mely elsősorban az emésztőrendszer egészségi állapotán keresztül az állat erőnlétének, ellenálló képességének a fenntartására irányul. Ennek hatékony eszközei az emésztés és a bélműködés stabilizálását célzó természetes hatóanyagú, élőcsírás készítmények.
 |
|